marți, 8 martie 2011

Pentru dumneavoastra Doamnelor!



Sa va fie ziua frumoasa! Si viata ca o primavara!Sa va bucurati de tot ce iubiti!


A lasat in urma o dragoste eterna. Inconfundabila vocea , la fel si destinul...


Americanul expatriat Joe Dassin a fost unul dintre cei mai populari cantareti francezi ai anilor ‘60-’70, fiind recunoscut pentru adaptarile sale stilizate ale genurilor folk si country, specifice locului sau natal.

Pe masura dezvoltarii sale ca artist, Dassin revine la stilul clasic `chansons`, trecandu-si numele pe lista clasicilor prin hitul anului 1975, `L'Eté Indien`. Moartea sa prematura in 1980 datorata unui atac de cord a rapit Frantei unul dintre cei mai prolifici artisti moderni pop pe care aceasta tara i-a avut.

Joseph Ira Dassin s-a nascut pe data de 7 noiembrie 1938 in orasul New York. Tatal sau, Joe Dassin dorea sa devina regizor, in timp ce mama sa, Beatrice Launer, de origine maghiara, era violonista. In 1940, familia se muta in Los Angeles, unde tatal artistului cunoaste esecul in cariera pe care si-o dorea in industria cinematografica. Familia Dassin se stabileste in cele din urma la Paris in anul 1950.

Parintii lui Joe divorteaza in 1956; afectat, el se va intoarce in Statele Unite, inscriindu-se la Universitatea din Michigan, unde studiaza medicina si antropologia. In timpul liber, va lucra ca Dj la un radio. Incepe sa cante melodii folk ale lui Georges Brassens in colaborare cu un alt student vorbitor de limba franceza. Dupa intoarcerea sa in Franta, Joe Dassin va ocupa posturi de jos in industria cinematografica, la radio, si va scrie pentru revista Playboy si The New Yorker. La sfarsitul anului 1964, la insistentele viitoarei sale sotii Maryese, Dassin inregistreaza un demo pentru CBS France, casa de discuri care-l va lansa in industria muzicala.

Single-ul sau de debut, `Je Change un Peu de Vent,` era o adaptare dupa meoldia folk `Freight Train` , pe versuri realizate de Jean-Marie Rivat , care de altfel ii va deveni o colaboratoare frecventa. Succesul melodiei `Bip Bip` din 1966 ii determina pe cei del CBS Records sa aranjeze o colaborare intre Joe Dassin si producatorul Jacques Plait.

Cariera lui Dassin va cunoaste insa o explozie atunci cand solistul va fi ales sa fie gazda festivalului de muzica MIDEM de la Cannes din 1967. Curand dupa aceasta, Dassin va colabora Jean-Michel Rivat si Frank Thomas in vederea realizarii unei balade „Les Dalton`. Vocea sa profunda, grava va atrage multe laude, in mod deosebit din partea publicului feminin.

A suferit un atac de cord minor in 1969, lucru ce nu l-a impiedicat sa apara triumfal la Olympia in Paris, mai tarziu in acelasi an. Lanseaza `Les Champs-Elysées` ce l-a facut cunoscut in intreaga Europa.

Dupa aceste succese, Dassin va trece printr-o perioada de depresie, cauzata de moartea fiului sau nascut prematur. Se va relansa un an mai tarziu prin single-urile `Si Tu T'appelles Melancolie` and `Vade Retro,` pentru ca in 1975 sa realizeze cel mai mare hit al carierei sale, clasicul cantec pop `L'Été Indien` (`Indian Summer`), care a fost adaptat de catre Delanoé si Lemesle dupa un cantec italian (`Africa,` Albatros).

Dassin va divorta in 1977, recasatorindu-se un an mai tarziu. Primul sau copil sa va naste la sfarsitul anului 1978. In acest timp, genul disco incepe sa puna stapanire pe scena muzicala franceza, lansand o noua generatie de cantareti. Dassin va realiza insa in continuare incasari mari din turneele sale. Nici cea de a doua casatorie nu va fi un succes, ea luand sfarsit in mod oficial in 1980. Va fi anul in care Joe Dassin va suferi un alt atac de cord, de data aceasta fatal, in ziua de 20 august, la un restaurant din Papeete, Tahiti. Starul pop nu avea mai mult de 42 de ani.

Sursa: Best Music.

6 comentarii:

  1. Nina draga, multumesc frumos, tare-mi place Joe Dassin.
    O zi senina sa-ti fie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Nina.
    Si tu,o zi senina si plina de iubire sa ai !

    RăspundețiȘtergere
  3. Fetelor, va fi primavara frumoasa. Atita stiu. Va multumesc si eu pentru gindul vostru bun.
    Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Nina, ne-ai facut un foarte frumos cadou de 8 Martie si pt fiecare alta zi.
    Muzica lui Joe Dassin ne atinge sufletele, ne trezeste amintiri si ne face mai buni.
    Joe Dassin este un om al carui talent a fost si este un mare dar pt noi toti.

    Iti multumesc si 8 Martie fericit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multam Odille, pentru gindurile tale bune.
    Am citit ca ai avut o zi "dulce". Iti doresc sa fie frumoasa si de acum inainte.
    Primavara sa fie cu tine! A fost o zi superba , deci nu schimba baba!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nina, iti multumesc mult pt gindurile tale bune.

    Cred ca de multe ori zilele noastre sunt precum sufletele noastre. Cind suntem tristi, parca nici soarele nu mai straluceste.
    Am primit astazi un mesaj de la o prietena din Bucuresti. Un mesaj trist, in care-mi scria ca este o zi posomorita, fara soare, care aduce tensiune si dureri de cap.
    Mi-a parut rau, dar i-am pus si gind rau babei mele. :)
    (S-ar putea ca in Bucuresti a fost urit si ca baba mea merge dupa Pitesti!) :)

    Ma bucur ca ai avut o zi splendida. Asa sa fie toate zilele de acum incolo.

    RăspundețiȘtergere